Mégis miben akarunk segíteni?

Célunk nem kizárólag az autizmus spektrumzavarral élők támogatása, hanem szüleik, családjaik, közvetlen környezetük segítése a mindennapi problémákban, az autizmussal kapcsolatos közvetlen és közvetett terhek csökkentése, a szülők, a környezet egészségben és egyben tartása.

Túlélés helyett élni.


Közösség és fórum

Online (és reméljük minél hamarabb az offline) térben olyan közösséget építünk, ahol a tagok otthon érzik magukat és őszintén tehetik fel kérdéseiket öncenzúra és elvárások nélkül.
Amire számítunk:

  • Mindennapi problémák felvetése, és az azokra való megoldás
  • Természetbeni, anyagi felajánlás
  • Segítségre szorulók egyedi kérései

Kérdésed van? Segítségre szorulsz? Segítenél?

Várunk a Kedves Emberiség Közösségben!


Tájékoztatás és mentorálás

Csoportunk tagjai között rengeteg az autizmussal közvetlenül, vagy közvetve érintett ember. Ebben az élethelyzetben a hullámvölgyek garantáltak – az el nem fogadás, a beletörődés, a depresszió, az új lendület, a boldogság, a kétségbeesés – és még sorolhatnánk a végtelenségig.

Az autizmussal és a különböző segítő szervezetekkel kapcsolatos legfontosabb információkat, segítséget, kedvezményeket összeszedni szinte lehetetlen, a legjobban személyre szabott lehetőséget pedig képtelenség.

Ebben szeretnénk segíteni tájékoztató anyagainkkal és egy majdani mentor programmal.


Felajánlások gyűjtése

Anna post-ja után rengeteg felajánlás érkezett: anyagi, természetbeni, szolgáltatás jellegűek számolatlanul. Ha nekünk sikerül, miért ne sikerülne másnak is? Miért ne adjunk másoknak az ismertségből?
Ez volt az oka, hogy létrehoztuk a Kedves Emberiség Közösség & Alapítvány Facebook csoportot – ahol már eddig is rengeteg problémát oldottunk meg spontán, önként jelentkezéssel.

Ezt szeretnénk most bővíteni, és fejleszteni. Ha van bármi, amit felajánlanál, vagy bármi, amire szükséged van, jelentkezz csoportunkba az alábbi linken, vagy keress fel minket címen.


Közösségi finanszírozás, szponzorálás

Vannak olyan projektek, amiket egyszerűen a nagyobb anyagi igény miatt nem tudunk spontán felajánlással megoldani. Ezen projekteket közösségi finanszírozással és szponzorálással kívánjuk megvalósítani.

Ide tartozhatnak:

  • Érintett családok egészségügyi kiadásához való hozzájárulás;
  • Autizmussal élő emberek folyamatos szellemi és mozgásfejlesztése;
  • Autizmussal élő emberek közegének támogatása;
  • Ellátás finanszírozása;
  • Lakhatási támogatás;
  • Egyéb nagy volumenű projektek, támogatások finanszírozása /pl. hangszer, fejlesztő játék, bútor/;

A közösségi finanszírozáshoz a gogetfunding.com-mal, illetve hagyományos bankszámlára utalás módszerrel dolgozunk, a szponzori terület esetében pedig vállalkozások adományaira számítunk – adóvisszatérítés kedvezménnyel, illetve egyéb adományokkal.


Camp Hill modell magyarországi megvalósítása

Külföldön immár több országban léteznek úgynevezett Camp Hill-ek. Magyarországon is volt hasonló kezdeményezés, de ez 2012-ben megszűnt.

A Camp Hill lényege, hogy fogyatékkal élő személyek élnek együtt, gyakorlatilag egy “mini faluban”, ahol minden házban lakik egy család, akik a ház életét irányítják. Minden ilyen házban megközelítőleg 5-10 autista, Down-szindrómás, értelmi fogyatékos gyermek/felnőtt lakik a családdal.

Nem csak a család, hanem gyógypedagógus hallgatók és már végzett gyógypedagógusok is élnek ezekben a közösségekben, akik így a tanulás mellett empirikus alapon is tudást szereznek hivatásuk végzéséhez.

Ezt a koncepciót szeretnénk több ütemben megvalósítani.

Az első ütem egy, vagy több könnyű szerkezetes ház felépítése és itt pedig érintett családok átmeneti elhelyezése lesz.

A következő ütemben ezt az épületet szeretnénk bővíteni, ezzel több családnak lehetőséget biztosítani az ott lakásra, illetve gyógypedagógus hallgatók számára gyakorlati programot indítani, ezzel pedig lefektetni egy, a camp hill modelre hasonlító kezdeményezést elindítani.

Nyilvánvalóan a legnehezebb feladat ennél a pontnál az anyagi háttér megteremtése és biztosítása évről évre. Ennek a megtervezéséig is hosszú az út, a Camp Hill modell itthoni megvalósítása hosszú távú célunk.


Köztudat és érdekérvényesítés

Naponta küzdünk meg azzal, hogy a társadalom nagy része könnyen ítélkezik, cserébe pedig nehezen tanul. Rengeteg félreértés kering a köztudatban az autizmussal kapcsolatban. Az állam, a munkáltatók, és úgy egészében a társadalom nem érti azt, miért járnak mindennapjaink extra kihívásokkal.

Valójában nem is értheti. Nincs honnan megtudnia. Persze a képernyőn keresztül a többség mély empátiát tanúsít és könnyes szemmel említi, hogy ma is látott egy autista kisfiút, és hát milyen aranyos is volt.

Persze az átlagos találkozás a fogyatékkal élőkkel nem így néz ki. Megdöbbenés, szörnyülködés és struccpolitika jellemzi ezeket a találkozásokat – és akkor már utóbbi a legkellemesebb.

Ismeretterjesztés azoknak, akik még nem ismerik, érdekérvényesítés azoknak, akik közvetlenül ismerik ezt az élethelyzetet.

Ezt a munkát el kell végezni és mi erre jelentkezünk.